Відкритий лист аудиторів ТОВ "КИЇВАУДИТ" до аудиторської спільноти та діючих членів Аудиторської палати України

Шановні колеги, шановні члени АПУ!

До Вас звертаються аудитори однієї із звичайних добросовісних українських  аудиторських фірм ТОВ «КИЇВАУДИТ», яка  працює на ринку з 1990 року.  Метою  написання цього листа є бажання змінити ситуацію на ринку аудиту.

Шановні діючі члени Аудиторської палати України, обрані аудиторською спільнотою, п’ять років тому  ми покладали на вас величезні надії, сподіваючись, що ви проведете реформи, створите прозорий ринок та забезпечите рівні можливості доступу на ринок. Але ви  нічого не зробили для розвитку аудиту в України і нічого не зробите,  бо здатні перейматись тільки власними проблемами. В результаті ми отримали повну недовіру суспільства до українського аудиту, а з ринку аудиту в інші сфери пішли працювати  професіонали.

Де ваша позиція та дії щодо Постанови Кабінету Міністрів України  від 4 червня 2015 року №390 «Деякі питання проведення аудиту суб’єктів господарювання державного сектору економіки», яку як Антимонопольний комітет України так і  Прем’єр-міністр  визнали дискримінаційною по відношенню до більшості аудиторських фірм? Це  саме для більшості з вас вона є вигідною, бо саме ваші аудиторські фірми відповідають критеріям і саме ваші  аудиторські фірми включені в перелік  25 аудиторських фірм, що мають право проводити обов’язковий аудит державних підприємств.

Де оприлюднені  МСА, які вступили в дію з 1 січня 2017 року?  Згідно яких МСА ми повинні  зараз складати аудиторські звіти:  оприлюднених АПУ, але не діючих, чи діючих, але не перекладених і не оприлюднених АПУ?  Може не вистачає коштів? Так тільки наша фірма за один місяць за так зване «удосконалення професійних знань»  заплатила 42000,00 гривень.

За кілька місяців до З’їзду  аудиторів України ви створюєте свої громадські організації, членами яких є виключно працівники ваших аудиторських фірм, і висуваєте їх делегатами на З’їзд, щоб отримати голоси.  Ви організовуєте і проводити  регіональні  збори не прочитавши вами ж написаний Порядок їх проведення.  Ви призначаєте  повторні регіональні збори аудиторів м. Києва і Київської області бо вам не сподобались результати голосування 21.12.2016 року.  А де хоча б вибачення перед 394 аудиторами, що були присутні на зборах 21 грудня 2016 року,  результатами голосування яких ви знехтували?

Де Кодекс професійної етики, моральні принципи, честь, гідність, совість?  Ви  все ще вважаєте, що аудитори України є тільки інструментом допущення Вас до влади?  Помиляєтесь, ми завжди мали власну думку, але не завжди висловлювали її, бо дуже-дуже довго вірили обіцянкам і сподівались на зміни.

Шановний Олексію Володимировичу! Ми звертаємось до Вас особисто з проханням оприлюднити на сайті АПУ попередні списки (бюлетень для голосування 28.01.2017 року) кандидатів в делегати на З’їзд аудиторів України, який відбудеться 02 березня 2017 року. Ми хочемо свідомо, а не за декілька хвилин, вибирати 28.01.2017 року порядних, з власною позицією та думкою, делегатів.

Шановні колеги аудитори! Найбільшим нашим ворогом є байдужість, страх та мовчазна згода. Це ми дозволили зневажати і принижувати  нас.

У  нас з вами  є останній шанс змінити ситуацію на ринку аудиту. Якщо  ми  не прийдемо з вами на збори 28 січня 2017 року, або займемо пасивну позицію, і в делегати З’їзду аудиторів України (02.03.2017) будуть обрані аудитори без власної позиції та думки, то, як наслідок, в члени АПУ виберуть людей, які  і надалі будуть використовувати своє службове становище для власних інтересів, а добросовісні українські аудиторські фірми будуть знищені.

Шановні колеги! Велике прохання заздалегідь прочитати списки кандидатів в делегати З’їзду аудиторів України, який відбудеться  02 березня 2017 року. Зберіть інформацію про людей, які, на вашу думку, здатні вибрати гідних.

Відкладіть всі справи і займіть громадянську позицію, бо майбутнє українського аудиту у ваших руках і якщо ми не в змозі навести лад в невеличкій спільноті, де всі мають вищу освіту, то тоді не варто й сподіватись на реформи в Україні. Давайте  ми з вами першими започаткуємо реальні реформи в аудиті.

Жодний з  аудиторів  ТОВ «КИЇВАУДИТ» не претендує  на будь-яку посаду в АПУ, САУ чи іншому органі.  Ми хочемо:

1. Прозорих та чесних виборів. В члени АПУ повинні бути обрані порядні, чесні, помірковані та висококваліфіковані аудитори з незаплямованою репутацією і моральними принципами, які б хотіли і могли змінити ситуацію в аудиті. Давайте разом висувати та голосувати за достойних.
  2. Відкритого, незалежного та відповідального ринку аудиту. Це можна досягти шляхом  прийняття  в найкоротші терміни адекватного Закону про аудиторську діяльність.

Дякуємо.

З повагою та найкращими побажаннями

аудитори ТОВ «КИЇВАУДИТ»:

Іщенко Надія Іванівна